Leokadijos Kairelienės mintys

Į 10 klausimų apie knygas atsako LMA Vrublevskių bibliotekos mokslinė sekretorė, ilgametė darbuotoja Leokadija Kairelienė.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Man vertinga knyga yra ta, kurią užvertusi dar ilgai gyvenu tuo, ką teko patirti skaitant. Dažnai prie tokios knygos grįžtu dar kartą.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Konkrečios nesiūlyčiau, bet tiktų visos, kurios suburtų bendravimui, skatintų toleranciją, norą pasidalinti mintimis su kolegomis, padėtų džiaugtis net ir mažais gerais dalykais, įvykiais, sutiktais įdomiais žmonėmis.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Tą sėkmingai darau ištisus penkiolika metų: knygas restauravau, bet į tekstą gilintis nebuvo kada, o ir gotišku šriftu ar kirilica spausdintos knygos nebūtų lengva lektūra.

4. Ar elektroninės knygos konkurentės spausdintoms?

Mano manymu – ne, bent man visuomet bus mieliau paimti į rankas spausdintą knygą ir mėgautis vienu iš asmeniškiausių gyvenime procesų – skaitymu.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą

Knyga mano kartai – ištikimiausias draugas, ir ilgą laiką buvo vienintelis langas į žinių pasaulį. Televizija buvo labiau šalutinis šaltinis.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Skolinu ir skolinčiau visas knygas be išimties, nes tik tuomet knyga yra gyva, kai ji skaitoma, suteikia džiaugsmą, skatina jausmus, ugdo norą gilintis, pažinti, o ne dulka lentynoje, kad ir kaip gerai prižiūrima.

7. Jūsų biografija kokio žanro knygos vertà?

Mano biografija būtų gausiai iliustruota nuotykinė-fantastinė knyga, nes turiu milžinišką nuotraukų ir kitokių vaizdų archyvą.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Jaunystėje dominavo prancūzų klasikai, dabar vyrauja žanrų ir autorių įvairovė: nuo įstatymų sąvadų iki poezijos rinktinių.

9. Jeigu pats (ti) rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Tai būtų kelionių knyga, nes apkeliautos 36 pasaulio šalys ir tiek įspūdžių bei vaizdų, tiek bendrauta, patirta…

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Gal metų laikas paskatino, bet šiuo metu gyvenu su Zenono Kosidovskio „Evangelijų sakmėmis“.

 

Atsakymų į klausimus rankraštis